Recepty na obľúbené nátierky zo škôlky

„Maminka, dnes sme mali pomazánku s vajíčkom. Tá mi veľmi chutila. Pani učiteľka hovorila, že zajtra bude syrčeková“, džavocú naši drobci po otázke, čo dnes v škôlke papali.

Na podnet rodičov sme spísali recepty na tie „naj“ nátierky, ktoré našim drobcom chutia. Možno aj maminkám, ktoré majú „čerstvých“ škôlkárov doma to pomôže sa lepšie zorientovať a budú vedieť, akú stravu ich deti počas dňa skutočne jedia. Zamerali sme sa na desiatové a olovrantové menu. Máme toho v jedálničku ešte oveľa viac, napríklad nátierky z tuniaka, sardiniek, strukovín, mäska, či šunkové…

Na desiatu alebo olovrant podávame okrem nátierok aj pečivo s nutelou, maslom a medom, maslom a džemom, vianočku s maslom, sladké pečivo, či cereálne výrobky s mliekom.

Treba pripomenúť, že tieto receptúry sú záväzne stanové, vydané Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva. Všetky receptúry prešli rôznymi testami a pripomienkovými konaniami. Výsledné receptúry spĺňajú všetky podmienky pre zdravý rast a vývoj detí, použité  suroviny sú zdravotne nezávadné a pre deti úplne neškodné. V školských jedálňach sa pravidelne sledujú výživové hodnoty všetkých podávaných jedál, obsah soli, vitamínov, sacharidov, tukov a podobne.

Spísali sme pre Vás recepty na niekoľko obľúbených nátierok z našej materskej školy:

Nátierka vlašská

Suroviny: maslo, horčica, cibuľa, šunka, uhorky, soľ, vajíčka

Postup: Maslo vymiešame s horčicou, pridáme očistenú na jemno pokrájanú cibuľu, na drobné rezance pokrájanú šunku a sterilizované uhorky. Všetko dobre vymiešame. Nakoniec pridáme posekané na tvrdo uvarené vajcia. Dochutíme soľou.


Nátierka z reďkovky a syra

Suroviny: syr tavený, maslo, reďkovka, soľ, mlieko

Postup: Maslo vyšľaháme s taveným syrom a mliekom. Pridáme očistenú nastrúhanú reďkovku, osolíme a vyšľaháme.


Nátierka drožďová

Suroviny: droždie, olej, cibuľa, maslo, vajcia, soľ

Postup: Na oleji speníme očistenú, na jemno pokrájanú cibuľu, pridáme droždie, opražíme do ružova a odstavíme. Vajcia uvaríme na tvrdo, očistíme a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme so soľou, pridáme vychladnuté droždie, postrúhané vajcia a všetko spolu vyšľaháme.


Nátierka budapeštianska

Suroviny: maslo, tvaroh, syr tvrdý, horčica, soľ, cibuľa

Postup: Maslo vymiešame, pridáme prelisovaný tvaroh, postrúhaný tvrdý syr, očistenú, na jemno pokrájanú cibuľu. Dochutíme horčicou a soľou.


Nátierka avokádová

Suroviny: avokádo, maslo, tvaroh mäkký, soľ, cibuľa, kečup

Postup: Maslo vyšľaháme, pridáme prelisovaný tvaroh, očistené, na jemno postrúhané avokádo, očistenú, na jemno postrúhanú cibuľu a kečup. Dochutíme soľou a vyšľaháme.


Nátierka kuracia s pórom

Suroviny: kuracie prsia, cibuľa, pór, soľ, maslo, vajcia

Postup: Kuracie prsia umyjeme a dáme do mierne osolenej vody uvariť. Po uvarení pomelieme. Cibuľu a pór očistíme, pokrájame a udusíme na časti masla. Po udusení spojíme pomletým mäsom a necháme vychladnúť. Zvyšok masla vyšľaháme s postrúhanými vajíčkami uvarenými na tvrdo, spojíme s pomletým mäsom. Dochutíme soľou a vyšľaháme do peny.


Nátierka liptovská

Suroviny: maslo, bryndza, cibuľa, soľ, mlieko, pažítka

Postup: Maslo vymiešame s mliekom, pridáme bryndzu, na jemno pokrájanú očistenú cibuľu. Dochutíme podľa potreby soľou a pažítkou.


Nátierka špenátová

Suroviny: maslo, špenát mrazený, vajcia, cibuľa, cesnak, mlieko, soľ, olej

Postup: Očistenú, na jemno pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme špenát, mlieko, dochutíme soľou, očisteným prelisovaným cesnakom. Dusíme cca 20 min. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s postrúhanými, na tvrdo uvarenými vajíčkami, pridáme vychladnutý špenát a vyšľaháme do peny.


Nátierka šunková pena

Suroviny: maslo, šunka, cibuľa, horčica, soľ, mlieko

Postup: Maslo vyšľaháme s horčicou a mliekom, pridáme pomletú alebo na jemno pokrájanú šunku a očistenú, na drobno pokrájanú cibuľu, dochutíme soľou a vyšľaháme do peny.


Nátierka vajíčková s kečupom

Suroviny: vajcia, maslo, kečup jemný, soľ

Postup: Maslo vyšľaháme s kečupom, pridáme postrúhané žĺtka z vajec uvarených na tvrdo. Dochutíme soľou a prešľaháme. Bielka z uvarených vajec na jemno posekáme a posypeme nimi natretý chlieb.


Nátierka zelerová s jablkami

Suroviny: zeler, jablká, syr tavený, jogurt biely, horčica, citróny, soľ

Postup: Zeler a jablká umyjeme, očistíme, na jemno postrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou. Smotanový syr vymiešame s jogurtom, dochutíme horčicou, soľou a pridáme do nastrúhaneho zelera a jabĺk. Dobre vyšľaháme. Môžeme zdobiť plátkom jablka.


Nátierka karfiolová

Suroviny: karfiol, maslo, mlieko, soľ

Postup: Karfiol očistíme, umyjeme a vložíme uvariť do osolenej vody. Po uvarení necháme vychladnúť a potom rozmixujeme. Maslo vymiešame, pridáme rozmixovaný karfiol, dochutíme soľou, zriedime mliekom a dobre vyšľaháme.


Nátierka syrová s cesnakom

Suroviny: maslo, syr tavený, mlieko, soľ, cesnak

Postup: Maslo vyšľaháme do peny, pridáme mäkký syr, mlieko, očistený, prelisovaný cesnak a dobre vyšľaháme. Dochutíme soľou.


Nátierka viedenská

Suroviny: maslo, tvaroh, syr tvrdý, chren, cibuľa, mlieko, soľ

Postup: Tvaroh prelisujeme, vyšľaháme s maslom a mliekom. Pridáme na jemno nastrúhaný syr, očistený nastrúhaný chren a na jemno pokrájanú očistenú cibuľu. Dobre vyšľaháme a dochutíme soľou.


Nátierka z tuniaka

Suroviny: maslo, tuniak v oleji, cibuľa, citrón, soľ

Postup: Maslo vyšľaháme do peny, pridáme tuniaka, očistenú, na jemno nakrájanú cibuľu, citrónovú šťavu a soľ. Dobre spolu vyšľaháme.


Nátierka z bravčového mäsa
 

Suroviny: bravčové stehno, maslo, vajcia, sterilizované uhorky, horčica, soľ, pažítka, rasca, cibuľa, mlieko

Postup: Bravčové mäso umyjeme, osušíme, posypeme rascou, soľou a dáme s cibuľou upiecť. Vychladnuté mäso po upečení pomelieme. Maslo vymiešame s postrúhanými vajíčkami uvarenými na tvrdo a postrúhanými uhorkami. Pridáme pomleté mäso, zriedime mliekom, dochutíme horčicou a spolu vyšľaháme. Umytú, pokrájanú pažítku použijeme na ozdobu.


Alena Vallušová

vedúca školskej jedálne v MŠ1

 

Recepty na obľúbené nátierky zo škôlky (verzia pre tlač)
(publikované 20.9.2018)

Mohlo by vás zaujímať...